Bu Blogda Ara

5 Eylül 2020 Cumartesi

Dirty Rotten Scoundrels (1988)

 

90ları bana bir komedi filmiyle anlat derseniz sanırım seçeceğim ilk filmlerden biri bu olabilir. Orijinal adı hiç bir şey ifade etmeyenlere ise "Kirli, Çürük ve Adi" dediğimde ise 30+ yaşında olanlarda eminim ki bir şeyler belirecektir. Amerika'da 1988 yılında ülkemizde ise 1990 yılında gösterime giren filmi yanlış hatırlamıyorsam önce Star TV sonra da diğer özel kanallarda defalarca izlemişimdir. Kısmet bugüneymiş, orijinal sesiyle yeni izledim.

Başrollerde komedinin büyük isimlerinden Steve Martin, yanında ise genelde komedi filmleriyle pek içli dışlı olmayan, ciddi rollerin adamı Michael Caine var. Yönetmen koltuğunda hepimizin Yoda'nın ve Muppet Show'dan Fozzie The Bear, Miss Piggy ve Animal gibi unutulmaz karakterlerin sesi olarak tanıdığımız Frank Oz bulunmakta. Hayatının en önemli eserlerinde sesiyle yer bulan Oz'un bu filmde yönetmen olarak muazzam bir iş çıkardığını belirtmeden olmaz. Oz, Yoda'ya sesini verdiği 1983 yapımı Star Wars Episode VI : Return of The Jedi filminde The Emperor'u oynayan ve gönlümüzü asıl serinin ikinci üçlemesinde Palpatine rolüyle çelen (amanın spoiler) Ian McDiarmid ile rol arkadaşı olduktan sonra bu filmde de kendisine uşak rolünü vermiş. 

Filmin konusuna gelirsek usta sahtekar Lawrence Jamieson bir gün trende çömez sahtekar Freddy Benson ile tanışır ve bir şekilde kendisini çırak gibi yetiştirmeyi kabul eder. Ancak aralarında bir anlaşmazlık çıkar ve en son her ikisi de restleştiğinde bir anlaşmaya varırlar. Kendilerine bir hedef seçecekler ve 50.000$'ı ilk kim tırtıklarsa kaybeden kasabayı terkedecektir. Hedef seçtikleri kadın da ABD'nin sabun kraliçesi Janet Colgate'dir. (Gizli reklam). İki sahtekar tüm hünerlerini sergilerken bize de unutulmaz komik sahneler yaşatırlar.

Steve Martin'in zeka geriliği yaşayan ufak kardeşi oynadığı sahnelerde oyunculuğuk şovu yaparken, Michael Caine tarafından kırbaçlandığı sahnelerde de midelere kramplar sokacak kadar da mimik şov yapmaktadır. Zekice kurgulanan hikayesi, iki ustanın büyük oyunculuğu ve harika bağlanan finaliyle biz 90larda çocuk olanlar için hala unutulmaz sıfatını yaşatan bir film. 




1 yorum:

  1. Yeni nesil katılımcı Türkçü sözlük.
    Kayıt ol, yazar olarak başla!
    https://gokkurtsozluk.com

    YanıtlaSil