Bu Blogda Ara

12 Eylül 2011 Pazartesi

Soul Kitchen (2009)

Fatih Akın son yıllarda kendine sinema dünyasında yer bulan ve adını başta Avrupa olmak üzere dünyadaki sinefillere duyurmuş biri. Her Fatih Akın filmi gösterime girdiğinde aynı tartışma döner: Bu bir Türk filmi mi? Mesut Özil bir, Fatih Akın filmleri iki, menşeleri konusunda oturup saatlerce tartışırız, bizim milliyetçi takımı da ister ki Mesut milli takımda oynasın, F. Akın filmleri de Türk filmi olsun.
Neyse efendim Almanya doğma büyüme bu güzel kardeşimiz aşk filmlerine getirdiği zaman zaman masalsı (bkz: Im July.), zaman zaman da damardan dram dolu (bkz: Gegen die Wand)(bkz: Auf der anderen Seite) tatlarla harikalar yarattı. Bu süre zarfında da kendi oyuncu tayfasına sahip oldu.
Soul Kitchen'da oynayan tayfanın eski referanslarına bakarsak; başroldeki Adam Bousdoukos, Kurz und Schmerzlos'tan zaten Costa rolüyle ve saçlarıyla gönlümüzü kazanmıştı. Kardeşini oynayan ünlü Alman oyuncu Moritz Bleibtreu ise Im July'deki aptal aşık rolü ve köfte duddaklarıyla takıma girmişti. Manyak aşçı rolündeki Birol Ünel herkesçe Gegen die Wand'daki Cahit Tomruk rolüyle tanınmış bir çılgın Türk. Tayfa hazırsa buyrun filmimize:

Zinos (Adam Bousdoukos) kendi restoranını işleten ve Çin'e gitmek üzere olan sevgilisi Nadine'e deli gibi aşık olan bir Yunan arkadaşımız. Illias(Moritz Bleibtreu) ise hapisten gündüzleri izin alıp çıkan ve ortalığa heyecan getiren kardeş. Zonis bir gece gittiği restoranda bildiğin deli olan şef Shayn (Birol Ünel) ile tanışır ve kendi restoranında çalışmasını ister. Şef hem restorana hem de Zinos'un hayatına yeni bir soluk getirirken, yolda karşılaştığı eski dostu ise restoran ve Zinos hakkında başka planların peşindedir. Restoranının yaşadığı değişimin peşinde uzakdoğudaki aşkı Nadine'nin de ilişkiye yaklaşımı da değiştikçe Zinos'un sırtına binen hayat yükü artmaktadır. Bu yükün getirdiği ağırlıkla belini de zedeleyen Zinos filmin geri kalanını Kolpaçino'daki Aydemir Akbaş gibi eli belinde gezerek bitirecektir. Kardeşiyle, sevgilisiyle, vergi memurlarıyla, Herr Jung'la, Nadine'i kaptırdığı Çinliyle, borçlarla uğraşan Zinos'un hayat hikayesine kendimizi kaptırıp oldukça keyifli bir 100 dakika geçiriyoruz. Fatih Akın, Im July'den aşina olduğumuz masalsılığın dozunu biraz azaltıp içine de biraz gerçekçi dramlar koyduğunda ortaya dengeli bir romantik komedi çıkıyor. Kardeşi Cem Akın'ı Milli rolünde yine arka planda oynatırken, Uğur Yücel gibi bir ustaya Kemikkıran Kemal rolünü vererek büyük bir jest yapıyor. Sadece Almanya'nın değil tüm alemlerin en karizmatik efsanelerinden Udo Kier'e de tüm karizmatikliğini sergileme fırsatını veren Akın, ustalara saygısını gösteren usta yönetmenler arasına ismini yazdırıyor.Birol Ünel uçuk kaçık şef rolünde filmin yıldızı, Bleibtreu ise elinde bıçağı bıçkın Yunan delikanlısı rolünde ağır top. Filmin sürpriz oyunculuğu ise Sokrates adlı ihtiyar kaptana sempatiklik ve anlam kazandıran Demir Gökgöl.
Fatih Akın kendine has dünyalar yaratıp içindeki masalları bize aktaran büyük bir yönetmen. Ve bu filmde de bize yine bir masal dünyası sunuyor. Acıktıysanız ve sıcak bir ortamda yemeğinizi yerken arka planda masal dinlemek isterseniz o zaman sizi Soul Kitchen'a alalım...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder